Puu talon sisäpinnoissa

img_1110Puu näyttää hyvältä talon sisällä, mutta sillä on myös erilaisia vaikutuksia terveyteen sekä talon toimintaan. Kanadassa, Norjassa, Japanissa, Itävallassa ja monissa muissa maissa on tutkittu paljon puun vaikutuksia sekä taloon että ihmisiin, ja tulokset ovat mielenkiintoisia. Aihepiiri kaipaa lisätutkimusta, ja sitä varmasti tullaan tekemään, sillä puu on viime vuosina alkanut uudelleen herättää kiinnostusta rakennusmateriaalina uusiutuvuutensa ja monipuolisuutensa ansiosta.

Puusta on moneksi, ja sillä on useita hyötyjä. Puuta voi hyödyntää sisätiloissa akustiikan ja sisäilman laadun muuntelemiseen. Se tasaa ilman kosteuden vaihtelua, vähentää ilmanvaihdon tarvetta ja kohottaa talon energiatehokkuutta. Akustiikustisten ominaisuuksien vuoksi puu on suosittu materiaali luentosaleissa ja konserttitaloissa. Ääni kulkee kuitujen suuntaisesti, ja puu myös heijastaa ääntä, joten se tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia tilojen luomiseen. Äänen eristysominaisuudet sen sijaan eivät ole erityisen hyvät. Puu ehkäisee myös haitallisten mikrobien kasvua, joten sitä käytetään saunoissa ja keittiötarvikkeissa.

Puiset pinnat vaikuttavat myös tilan tunnelmaan. Ne tekevät talosta lämpimämmän, rauhoittavamman ja kodikkaamman kuin monet muut teolliset materiaalit. Se tuo tiloihin luonnollista ja turvallista tunnelmaa ja vaikuttaa tilassa oleskelevien ihmisten mielialaan sekä stressiin myönteisesti. Myös pinnan tuntuma on pehmeä verrattuna esimerkiksi muoviin, alumiiniin tai teräkseen, jotka aiheuttavat kosketuksen yhteydessä verenpaineen nousua. Puinen ympäristö voi myös parantaa unenlaatua, tosin puujäljitelmillä ei tutkimusten mukaan ole samanlaista vaikutusta.

Puu sisätiloissa auttaa alentamaan stressitasoa jopa tehokkaammin kuin huonekasvit. Nämä tutkimustulokset toistuvat niin toimistoissa kuin kouluissakin suoritetuissa tutkimuksissa. Puinen luokkahuone vähentää oppilaisen stressiä, väsymystä ja aikaansaamattomuuden tunnetta koko päivän ajan. Puujäljitelmät eivät tuottaneet samaa tulosta kuin aidot puuelementit.

Puu myös parantaa ihmisten keskinäistä kanssakäymistä. Vierailijat ja asiakkaat kokevat työntekijät miellyttävämpinä ympäristössä, jossa on käytetty puutuotteita. Tavanomaiseen toimistoon verrattuna työntekijät puulla kalustetussa toimistossa vaikuttavat menestyvämmiltä, rehellisemmiltä, luovemmilta, asiantuntevammilta ja vastuullisemmilta.

Moni seikka kaipaa vielä lisätutkimusta, mutta monet tuloksista ja havainnoista ovat mielenkiintoisia, ja tukevat perinteistä tietoa. Sisätilojen lisäksi metsässä oleskelulla on todettu tutkimuksissa olevan suotuisia vaikutuksia ihmisille, kuten verenpaineen tasoittumista sekä stressitason laskemista.