Puun kulku metsästä käyttöön

woodPuiden kaatamiseen, sahaamiseen, kuivaamiseen ja varastointiin on omat vinkkinsä, jotka takaavat, että puutavara on laadukasta eikä pilaannu. Kunkin puulajin tuntemus ja oikeanlainen käsittely takaa, että rahaa ja aikaa säästyy loppupeleissä.

Suomessa suurin osa puusta kaadetaan koneellisesti lepokauden eli talven aikana. Jos haluaa kaataa puita muuhun aikaan, kannattaa se tehdä metsurityönä ilman raskasta koneistoa. Paras puunkorjuuaika on joulukuusta maaliskuun loppuun, sillä puut ovat jäätyneitä. Ilman kosteus on matala, joten puutavara on kuivempaa ja laadukkaampaa. Materiaalin väri on tasaisempi. Lepän ja lehtikuusen kohdalla myös kesällä kaataminen voi olla varteenotettava vaihtoehto, sillä silloin niiden tumma puuaineen väri korostuu entisestään.

Kesällä kaatamista on vältettävä erityisesti alueilla, joiden kasvillisuus voi vahingoittua helposti, kuten lehtimetsissä ja lehdoissa. Kasvuaikana kaadettuihin puihin voi jättää oksat, jotta kosteus haihtuisi tehokkaammin niiden kautta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kesällä kaadettua puuta voi joutua suojaamaan kemikaaleilla prosessointia varten, kun taas talvella kaadetun puun kohdalla tämä ei ole yleensä tarpeen.

Oikein sahattu, laadukas puu ei kierry merkittävästi kuivuessaan ja on helppo hyödyntää. Tämän vuoksi kannattaa valita ammattilainen sahaamaan puut. Vannesaha on yksi tehokkaimpia ja parhaita vaihtoehtoja sahaamiseen. Hukkaa syntyy vähemmän kuin monissa muissa vaihtoehdoissa, joten vaikka nopeus ei ole vaihtoehdoista paras, se on hyvä valinta. Kuivatus myös tapahtuu yleensä tarkoitukseen suunnitelluissa kuivaamoissa. Monet puut vaativat pitkän kuivausajan, joskin suomalaisten puiden kuivaus on yleensä suhteellisen helppoa. Sillä aikaa voi vaikka selata viihdykettä http://www.ace-ten.com/fi/ sivuilta. Esimerkiksi tammi ja pyökki voivat olla haastavampia kuivattaa.

Kuivauksen suurimpia ongelmia on kosteuden haihtuminen nopeasti ulkoa mutta hitaasti sisältä. Tämä voi aiheuttaa halkeamia puun supistuessa epätasaisesti. Hidas kuivaus tuottaa yleisesti ottaen laadukkaampaa materiaalia, mutta yhtä oikeaa menetelmää tehokkaaseen kuivaukseen ei ole.

Varastointi kannattaa suunnitella etukäteen. Siinä on hyvä ottaa huomioon milloin puut aiotaan käyttää, että eri lajit ovat omissa ryhmissään ja että liikuttelu käy sujuvasti. Puiden väleihin on hyvä jättää rakoja ilmanvaihdolle, jottei kosteus pääse pesiytymään materiaaliin etenkin, jos puuta joutuu varastoimaan pitkän aikaa.