Puun ominaisuudet rakennusmateriaalina

pagrindinis_(1)engPuu on ollut kautta aikojen yksi suosituimmista rakennusmateriaaleista, häviten ainoastaan kivelle. Etenkin metsäisillä alueilla puu on aina ollut suosittu materiaali saatavuutensa vuoksi. Pohjoisessa hirsirakentaminen on yksi perinteisimpiä rakentamisen muotoja.

Vaikka monet perinteiset suomalaiset rakennukset ovat puuta, ja niissä asuu mukavasti talvellakin, ei puu ole eristysmateriaalina erityisen hyvä. Puun tehokkuus perustuu enemmän sen lämpökapasiteettiin kuin lämmönjohto-ominaisuuksiin, eli se varaa lämpöä suhteellisen hyvin. Se varaa lämpöä lähes yhtä hyvin kuin tiilet, vaikka materiaalien eristämisominaisuudet ovat erilaiset. Puu myös pärjää hyvin korkeissa lämpötiloissa. Esimerkiksi tulipaloissa suuret, raskaat hirret palavat huonommin kuin pienet puut, sillä pinnan hiiltyminen hidastaa paloa. Materiaalina puu on myös oiva eriste sähköliitännöille, sillä se ei johda sähköä.

Monissa puulaaduissa on myös luonnostaan pihkaa ja yhdisteitä, jotka auttavat torjumaan tuholaisia. Tämä merkitsee, että niitä tarvitsee käsitellä vähemmän käyttöä varten. Tietyt puulajit kestävät myös kosteutta suhteellisen hyvin. Puu myös joustaa hieman paineen alla murtumatta; se kykenee kannattelemaan yllättävän painaviakin painoja. Tämän voi huomata esimerkiksi viherkattoisissa rakenteissa, jotka olivat ennen suosittuja esimerkiksi Norjassa ja Islannissa. Tällainen katto painaa kastuessaan paljon, mutta puurakenteet johtavat painon tehokkaasti maahan ja kestävät murtumatta. Tämän vuoksi puuta käytetään myös esimerkiksi koripallokenttien ja keilaratojen pohjana; se on kevyt, mutta vahva rakennusmateriaali.

Puun akustiset ominaisuudet ovat myös hyvät, joten sitä hyödynnetään usein esimerkiksi konserttisalien rakentamisessa. Ääni kulkee kuitujen mukaisesti, ja puu pehmentää sitä. Sitä voidaan myös käyttää äänten heijastamiseen. Puu ei kuitenkaan eristä ääntä erityisen tehokkaasti, vaan äänen eristämistä varten seiniin on lisättävä erilaisia kerroksia.

Kosteus ja tulipalot ovat puurakennusten suurimpia riskitekijöitä. Kosteus voi aiheuttaa puun lahoamista ja homehtumista. Mikäli ilmankosteus on pitkään yli 80%, puu alkaa lahota. Suomessa talvisin ilmankosteus voi useita kuukausia olla 80%, mutta pakkasen vuoksi puu ei lahoa. Puun kykyä sitoa ja johtaa kosteutta voidaan käyttää myös hyödyksi esimerkiksi eristeissä.

Puu on monipuolinen materiaali, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia rakentajalle, joka tuntee sen hyvin. Erilaiset rakennustekniset ratkaisut voivat auttamaan hyödyntämään puuta parhain mahdollisin tavoin.