Suomesta tulee laadukasta puuta

Puukuokka-Housing-Block-by-OOPEAA_dezeen_784_4Pohjoismaat kuuluvat maailman parhaisiin puiden kasvualueisiin. Ilmasto on ihanteellinen, sillä kesä on vain noin kolme kuukautta pitkä. Puut kasvavat vain kesäisin, mikä tarkoittaa sitä, että kasvu on hidasta ja kasvuun voi mennä jopa 60-120 vuotta. Hidas kasvu voi kuulostaa huonolta asialta, koska markkinat ovat nopeat ja tuotanto tiheää, mutta koska puut kasvavat hitaammin, ne ovat laadukkaampia. Oksia on vähän, ne ovat pieniä ja puiden kuitu on suoraa. Ne ovat tiheitä, mikä tarkoittaa, että ne ovat myös lujempia.

Koska puut kasvavat tasaisesti, ne ovat enimmäkseen melko symmetrisiä, suoria ja tasaisia. Tällainen puuaines on ideaalista rakentamiseen, sillä sen voi helposti sahata haluamaansa kokoon ja tuotannon koneistaminen on helppoa. Puunkuvio on tasainen. Sydänpuun osuus on suuri; tämä on puun vahvin ja kestävin osa, sillä se sisältää paljon pihkaa ja hartsia. Nuorpuun osuus on pieni, mutta se on tiheää. Vuosirenkaat ovat ohuessa ja ne ovat tiheässä. Koostumuksesta johtuen aines on kestävää eikä halkeile helposti.

Nämä ominaisuudet toimivat monilla tavoin eduksi puuta prosessoidessa. Mänty on yksi suosituimpia rakennuspuita ja tähän löytyy useita syitä. Sydänpuu kestää hyvin vettä eikä siksi lahoa helposti ja sen sisältämät ainesosat auttavat myös torjumaan tuhohyönteisiä. Tämän vuoksi mänty on suosittu esimerkiksi piharakentamisessa. Lautatavarasta tulee siistiä ja tasaista, oksat ovat vähäisiä eivätkä erotu merkittävästi. Tyvipuu on tiheää ja siksi myös siitä saatava lautatavara on lujaa. Pihkaa on rungossa tasaisesti, joten se höyläyksen yhteydessä muodostaa suojaavan pinnan lautatavaraan.

Verrattuna pohjoisamerikkalaisiin ja japanilaisiin puulaatuihin, suomalainen puu pärjää hyvin niin puristuslujuuden, vetolujuuden, taivutuslujuuden kuin muidenkin ominaisuuksiensa suhteen. Puuta kuljetetaan Suomesta sekä Pohjoismaista useisiin eri kohteisiin hyvän laatunsa vuoksi ja se on myös erinomainen paikallinen rakennusaines suomalaisille.

Puu tunnetaan meillä hyvin materiaalina, sillä sitä hyödynnytetään monipuolisesti. Puuteollisuudesta syntyvä jäte kierrätetään tehokkaasti ja siksi puukaupassa onkin paljon arvoa. Tutkimusta tehdään kuitenkin edelleen ja puutavaralle löytyy jatkuvasti uusia käyttötapoja. Alalla on tarjolla paljon työtä koko tuotantolinjan matkalle aina suunnittelusta hakkuisiin ja tutkimuksesta markkinointiin.