Näiltä sivuilta löydät kattavasti tietoa suomalaisesta puusta, puurakentamisesta sekä puun ominaisuuksista. Puu on perinteinen materiaali Suomessa ja tärkeä osa kansallismaisemaa, ja viime vuosina puurakentaminen on alkanut pikkuhiljaa lähteä uuteen nousuun. Luonnollisiin materiaaleihin palaaminen viehättää useita, sillä betoni- ja metallirakentamisesta syntyy huomattava määrä jätettä sekä saasteita, ja lisäksi puu on monipuolinen, edullinen sekä paikallinen materiaali, josta on moneksi.

Puu on monipuolinen materiaali, joka on yllättävän luja ja vaatii omat niksinsä rakentamisessa. Perinnetieto sekä uusin tutkimus yhdistyy materiaalin tehokkaassa hyötykäytössä, ja puun käyttö kiinnostaa yhä enemmän ympäri maailmaa.

Suomessa on noin 30 erilaista puulajia, joista suosituimmat ja tunnetuimmat ovat mänty, kuusi, hieskoivu ja rauduskoivu. Näitä puita käytetään myös laajalti rakentamiseen ja myydään ulkomaille. Metsäteollisuus on olennainen osa Suomen taloutta, ja työllistää noin 200 000 henkeä maassamme. Kotimaassa puurakentamiselle suurimmat markkinat ovat vapaa-ajan asunnoissa, mutta myös esimerkiksi puukerrostalot kiinnostavat monia, sillä ne imevät hiiltä ilmasta ja ovat kotoisampia kuin betonista rakennetut vastaavat.

Puurakentamiseen on monia hyviä syitä. Se on edullista, kestävää ja kaunista, ja puutalo säilyy hoidettuna pitkään – eri osat on helppo uusia tarvittaessa, eikä purkamisesta synny yhtä paljon haitallista jätettä kuin monista muista talotyypeistä. Puu materiaalina luo kotoisaa, rauhoittavaa tunnelmaa, johon jäljitelmät eivät pysty, ja tekee mistä tahansa tilasta kutsuvamman. Sitä voi myös käyttää parantamaan tilan akustisia ominaisuuksia.

Lue sivuiltamme, miten puut kasvavat, milloin ne kannattaa kaataa, mitkä puut ovat parhaat rakennusmateriaalit ja millaisia vaikutuksia puusomisteisella tilalla on terveyteen ja talon ilmaan. Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, joissa laadukasta puutavaraa on riittämiin niin omiin tarpeisiin kuin jaettavaksikin, ja joissa sen hyödyntäminen osataan.